Tóth Bertalan: szándékos politikai akció volt a felhatalmazási törvény


2020. március 25. 13:20 | Forrás: Hírklikk

Ha a kormány a felhatalmazási törvény helyett a járvány hatásainak mérsékléséről szóló kormányrendeletek határidejének meghosszabbítását kérte volna, azt az ellenzék a házszabálytól való eltéréssel is megszavazta volna, de a miniszterelnök a különleges helyzetben sem tud átlépni a saját határain – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

Tóth Bertalan: szándékos politikai akció volt a felhatalmazási törvény

„Ennek a jogi helyzetnek az előállítása, (…) most már nagyon úgy tűnik, hogy egy szándékos politikai akció. A Fidesz nem tud kibújni a bőréből. Egyszerűen ellenségkép kell. Az ellenzéki képviselők lettek most az ellenségek, hiszen a vírust nem lehet kirakni óriásplakátra, meg nem lehet listázni” – mondta a pártelnök.

Pedig az ország érdeke „most abszolút nem ez lenne, hanem valóban az, hogy összekapaszkodjunk” – mondta – hiszen mindenki tart a helyzettől, félti a hozzátartozóit, a munkahelyét. Ha a Fidesz elfogadta volna a különleges felhatalmazáshoz az ellenzék által javasolt időkorlátot, az megteremthette volna a most hiányzó bizalmat, hogy a politikusok fölül tudnak kerekedni a pártpolitikai vitákon, „hogy együtt legyünk túl ezen az egészen”.

Végre el lehetett volna érni, hogy a magyar Parlament tíz év után egy ilyen horderejű ügyben konszenzusos döntést hozzon. Ezért kérte a miniszterelnököt, hogy tegye meg az időkorlát befoglalásának gesztusát az ellenzéki szavazók felé, „de a kinyújtott kezünket a miniszterelnök elütötte” – mondta.

Ellenzéki szavazók milliói nem bíznak Orbán Viktorban, hogy valaha a veszélyhelyzet megszüntetését javasolná – magyarázta, utalva a 2015-ben elrendelt, azóta hathavonta meghosszabbított és azóta is fennálló tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre.

Ezért az MSZP olyan módosító indítványt nyújtott be a felhatalmazási törvényhez, amely 90 napban korlátozná a rendkívüli helyzetet.

„Ma a Fidesz arra szólította fel az ellenzéki pártokat, hogy gondolják meg magukat. Én meg arra szólítottam fel a Fideszt, hogy gondolják meg magukat” – mondta Tóth.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány „teljesen” kiiktathatja a parlamentet a kormányzásból, ha nem teremti meg az elektronikus szavazás feltételeit, vagy Kövér László úgy dönt: nem hív össze ülést.

Az eddig kihirdetett kormányrendeletek számos javaslatot tartalmaznak az MSZP két hete meghirdetett ötpontos védelmi csomagjából – így az iskolák bezárását, a hiteltörlesztési moratóriumot, a végrehajtások és kilakoltatások felfüggesztését, a járulékfizetési kedvezményeket vagy az e-receptek személyes átvételi kötelezettségének felfüggesztését.

A munkahelyek megvédésének szükségességében is egyetértenek; abban viszont „komoly vita” van, hogy az MSZP szerint, a több ezer milliárd forintnyi nyereséggel a tulajdonosaikat gazdagító multinacionális cégek helyett, inkább a magyar kis- és középvállalkozásokat segítenék.

S mivel szembe kell nézni azzal, hogy százezrek fogják munkahelyüket elveszíteni, az MSZP Európa legrövidebb, három hónapos munkanélküli ellátását kilenc hónapra emelné, az álláskeresési járadékot pedig átmenetileg legalább 100 000 forintra.

Azt is javasolják, hogy a kormány „hallja meg a szakszervezetek szavát”, mert „egyáltalán nem áll velük szóba”, a munkavállalók pedig teljesen kiszolgáltatottá válnak, ha a munkáltatók határozhatják meg korlátlanul a munkabeosztást.

Az MSZP következő javaslata a 6,5 százalékos nyugdíjemelés, hiszen a kormány adta 2,8 százalék az áremelkedések miatt „már nincs, elinflálódott”. A novemberben esedékes nyugdíj-kiegészítés kifizetését pedig előbbre kellene hozni.

Az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók számára pedig 500 000 forint azonnali kifizetését kérték, tehát ugyanolyan egyszeri bérkiegészítést, amilyet a rendőrök kaptak „olyan időszakban, amikor nem volt ilyen helyzet.”

Arra a kérdésre, hogy milyen mozgásterük marad az ellenzéki képviselőknek, ha a felhatalmazási törvényt elfogadja a kormány, és megszűnik a parlamenti munka, a pártelnök azt felelte: online elmondhatják a véleményüket és önkéntes munkát vállalhatnak. Ő maga már jelentkezett a pécsi PAPI idősügyi programba, amely a koronavírus-járvány által leginkább fenyegetett időseket segíti, hogy valóban az otthonukban tudjanak maradni. Jövő héttől ott is fog tevékenykedni – mondta az MSZP elnöke.Add tovább! címmel karitatív akciót indított a fővárosi MSZP

 Add tovább! címmel akciót indított a fővárosi MSZP, hogy a koronavír...
Add tovább! címmel karitatív akciót indított a fővárosi MSZP
2020. május 29. 14:20

Hableány-tragédia - hajós megemlékezés Budapesten

A Hableány tragédiájára, a 28 áldozatot követelő dunai hajóbaleset ál...
2020. május 29. 13:20