Matolcsy: jól kell kiaknázni Magyarország geopolitikai helyzetét


2020. június 30. 07:40 | Forrás: Szabadvárosok

Matolcsy György szerint a 2020-as évtized megnyeréséhez már az első három évben meg kell tervezni és el kell indítani a 2030-ig szükséges reformok legalább 80 százalékát, jól kell kiaknázni Magyarország geopolitikai helyzetét, időbeli környezetét, az emberi-intézményi erőforrásokat és a nem humán tényezőket.

Matolcsy: jól kell kiaknázni Magyarország geopolitikai helyzetét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a növekedés.hu portálon hétfőn megjelent véleménycikkében kifejti: Magyarország 2020-ban belépett a rendszerváltoztatást követő – 1990-tól 2010-ig tartó – átmeneti időszak utáni 20 esztendő második évtizedébe.

Az elsőt, a 2010 és 2019 közötti tíz évet az ország jól használta fel nemzeti céljai elérésére, sőt a Trianon utáni száz év legjobb évtizedét teljesítette - írta.

„A magyar receptet ismerjük. Jelentős átalakításokkal, tehát reformokkal, már az évtized elején megnyerni az évtized egészét" – közölte, hozzátéve: a 2010 és 2019 közötti évtized 50 legfontosabb reformjából legalább negyvenet az első három évben dolgoztak ki és vezettek be.

A jegybankelnök szerint, a siker megismételhető a következő évtizedben, amihez a bevált receptet kell használni: „előre kell hozni 2030-ra nemzeti céljaink teljesítését, erős reformokat és fordulatokat kell végrehajtani".

Matolcsy György több feltételt sorol fel, amelyekre a „történelmi tanulságok alapján," 2030-ra szükség lesz. Ezek: teljes demográfiai fordulat legalább évi 110 ezer újszülöttel; teljes életmódfordulat, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává; teljes intézményi fordulat az egészségügyben; új, biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszer; versenyképes oktatási rendszer, egyetemek az első 100 között; a pénz és technológia házasságából előálló új pénzügyi rendszer; világszínvonalú közlekedési infrastruktúra; egészséges mezőgazdaság és biztonságos élelmiszeripar; tőke- és technológiai-ntenzív ipar; fejlett kreatív ipar; sokszínű és dinamikus szolgáltató szektor, továbbá versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézmények.

Ebből lép elő a második – az előző évtizedben egyszer már megszülető – 150 milliárd eurónyi magyar GDP legalább kétharmada, ezek nélkül aligha; ehhez kellenek okos és mély reformok már az évtized elején – írta.

A jegybankelnök cikkét azzal zárja, hogy Thomas Jefferson híres mondásának rejtett tanácsával is élni kell, amely szerint „az őszinteség a bölcsesség könyvének első fejezete".

/MTITöbb mint százezer hektáron irtják a héten a szúnyogokat

Több mint százezer hektáron, csaknem négyszázhatvan településen folyt...
Több mint százezer hektáron irtják a héten a szúnyogokat
2020. július 06. 13:00

Ki gyalázott meg egy keresztény templomot Magyarországon?

„Feladta magát a rendőrségen az a nő, aki pénteken vörös festékkel ön...
2020. július 06. 10:00