Már a fideszesek sem mind vakok


2020. szeptember 16. 10:00 | Forrás: Hírklikk

„Még a fideszeseknek a 20 százaléka szerint sem független intézményként látja el feladatát az Állami Számvevőszék, amelyet Domokos László, a Fidesz korábbi frakcióvezető-helyettese vezet” – erre az eredményre jutott a Závecz Research által, a Liberálisok megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatás. Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt ügyvivője portálunknak azt a következtetést vonta le, hogy „ez is abba az irányba mutat, hogy 2020-ban könnyebb lesz meghozni a választópolgárokkal közösen a döntést, hogy le kell váltani a pártállami struktúrát, le kell váltani Orbán Viktor (párt)katonáit, s új jogállami struktúrát kell kialakítani”.

Már a fideszesek sem mind vakok

„Szerettük volna látni, hogy a társadalom mennyire látja azt át, hogy az ÁSZ intézményi formájában már régen nem jogállami, hanem párstruktúrában tevékenykedik, nem más, mint Orbán Viktor személyes fegyvere, egyfajta kézi revolvere, amit abba az irányba fordít, ahova lőni akar” – mondta portálunknak Sermer Ádám a most megjelent kutatással kapcsolatban. Ezért is kérték fel a Závecz Research intézetet a reprezentatív közvéleménykutatásra, aminek egyébként külön aktualitást ad, hogy éppen akkor gyalogolt be az ÁSZ az SZFE-be („miután Orbán Viktor ismét a számvevőszéket akarta használni, s Domokos László igazi pártállami katonaként örömmel eleget is tett ennek”), amikor megérkezett hozzájuk a korábban megrendelt kutatás eredménye.

A fideszesek is megosztottak

A kutatás szerint a lakosság relatív többsége (44 százaléka) úgy véli, hogy a Domokos László, korábbi Fidesz frakcióvezetőhelyettes által vezetett Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem független intézményként látja el feladatát, s csak 24 százalék tartja függetlennek. Ugyanakkor ennél jóval többen, a válaszadók 32 százaléka nem tudott véleményt formálni a kérdésben.

Az ÁSZ-szal kapcsolatos véleményeket nem a társadalmi hovatartozás, hanem a pártszimpátiák határozzák meg – derült ki. Az ellenzéki szavazók nagy többsége (71 százaléka) szerint az ÁSZ nem független intézmény, s csak 11 százaléka szerint az. A Fidesz táborában pedig azok vannak többségben – de csak relatív többségben! –, akik szerint az Állami Számvevőszék független szervezet. Az ő arányuk 45 százalék, miközben 20 százalék szerint nem, s a választ adni nem képesek aránya is magas, 35 százalék. A pártnélküliek véleménye inkább az ellenzékiekéhez áll közelebb, de korántsem annyira egyöntetű: 44 százaléka szerint nem független az ÁSZ, 13 százalék szerint az, s 43 százalék nem tudott véleményt formálni ebben a kérdésben.

Biztató a választások előtt

A kutatás eredménye kapcsán Sermer Ádám emlékeztetett arra, hogy az ÁSZ korábban többször nekiment az ellenzéki pártoknak, mondvacsinált, reális indok nélkül büntetett. A jogállamiságnak még a látszatát is nélkülözi annak a szervezetnek a tevékenysége, amelynek az élén egy volt fideszes frakcióvezető-helyettes ül. S ne feledjük, amikor az ÁSZ megbüntet, vagy büntetést szab ki, fellebbezésnek sincs helye, nincs semmi jogorvoslati lehetőség.

Innen kezdve igen aggályos miként tartaná be a jogállami kereteket – mutatott rá az ügyvivő.

Aki rámutatott arra is, hogy „a felmérés eredményéből elég jól látszik: a többség mára már átlátja, hogy a szervezet nem független”. Hiszen még a fideszeseknek a 20 százaléka is így vélekedik – tette hozzá.

„Ez is abba az irányba mutat, hogy 2020-ban könnyebb lesz meghozni a választópolgárokkal közösen a döntést arról, hogy le kell váltani a pártállami struktúrát, véget kell vetni Orbán Viktor szárnyalásának, (párt)katonáit le kell váltani, s új jogállami struktúrát kell kialakítani” – szögezte le a liberális politikus. Mint rámutatott: „most, nem egészen két évvel a választások előtt mindenképpen jó látni, hogy a választók értik és érzik ezt”.

Szerző: NVZSEz történik ma az Országgyűlésben

Az Országgyűlés ma kezdi meg őszi ülésszakát. A képviselők összesen k...
Ez történik ma az Országgyűlésben
2020. szeptember 21. 07:40

Elég volt! Neves értelmiségiek tiltakoznak Iványi Gábor eltiprása ellen

Megjelentek a gázművek emberei csütörtökön a Dankói utcai Oltalom Kar...
2020. szeptember 18. 14:00