Kilenc európai városvezető közös levele a közvetlen európai forrásért

A szabad magyar városok és települések hazai kezdeményezése után nyolc európai nagyvárosi polgármestertársammal közösen álltunk ki azért, hogy az európai uniós válságkezelési támogatások felhasználásába vonják be a városokat és az önkormányzatokat.

Budapestnek, Párizsnak, Barcelonának egy a hangja. Azt szeretnénk, ha az EU előírná a tagállami kormányoknak, hogy országos válságkezelésben egyeztessenek a helyi önkormányzatokkal az ott megjelenő igényekről, másrészt azt, hogy a források egy részét közvetlenül városi gazdaságélénkítő programokra fordítsák.

A kormányok kötelezése arra, hogy a válságkezelő támogatás elosztásába vonják be az önkormányzatokat, különösen fontos nekünk, magyaroknak. Mert éppen az Orbán-kormány akadályozza az európai válságkezelést azzal, hogy nem hajlandó elfogadni a jogállami kritériumokat. Márpedig a jogállami kritériumok elsősorban korrupcióellenes szabályok. Mi, magyar szabad városok és települések készek és képesek vagyunk betartani ezeket a normákat. Mert az a célunk, hogy az Európai Unió által Magyarországnak szánt hatalmas, mintegy 2500 milliárd forintos támogatás végre ne a kiváltságos kevesek további gazdagodását, hanem a többség javát szolgálja. Az önkormányzatok jelentik a garanciát arra, hogy a támogatás eljusson azokhoz, akiket megillet, a magyar emberekhez.

https://telex.hu/koronavirus/2020/10/29/9-europai-varosvezeto-kozos-levelben-fordult-az-unios-intezmenyvezetokhoz